Kontakt Lens Kullanımı Nasıl Olmalı?
Lens Takma Yöntemi Nedir?
Lensinizi kabından çıkarın. Lensin iç yüzeyinin dışa dönmemiş olmasına dikkat edin, dönmüşse düzeltmeniz gerekmektedir.Sol orta parmağınızla göz kapağınızı kaşınıza doğru çekin ve sağ işaret parmağınızın üzerine lensi koyup sağ orta parmağınızla göz kapağınızı aşağıya çekin. Sonra işaret parmağınızla lensi gözünüzün ortasına hafifçe yerleştirin.
Bu duruşunuzu bozmadan aşağıya bakarak lensin yerine tam oturmasını sağlayın ve sonrasında göz kapaklarınızı yavaşça bırakın. Aynı işlemi sol lens için de uygulamanız gerekmektedir.
Lens Çıkarma Yöntemi Nedir?
Ellerinizi yıkayıp iyice kurulayın. Yukarı bakın ve sol elinizle üst göz kapağını yukarı kaldırıp sağ elinizin orta parmağı ile alt göz kapağınızı sabit tutarken işaret parmağınızı lensin alt kenarına yerleştirin. Lensi işaret parmağınızla gözünüzün renkli kısmından aşağıya doğru kaydırın ve başparmağınızla işaret parmağınız arasında hafifçe sıkıştırarak çıkarın. Bu aşamada tırnaklarınızı kullanmaktan kaçının.
Lens Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Lens bakım malzemeleriniz elinizin altında bulunmalıdır.
Temiz, düz bir yüzey üzerinde çalışın.
Lensleri tutmadan önce ellerinizi lanolin içermeyen sabun ile yıkayıp iyice durulayın.
Karıştırmamak için temizliğe her zaman aynı lensten başlayın.
Lensi avucunuza koyun.
Lensin üzerine birkaç damla solüsyon damlatın.
İşaret parmağınızı ileri geri oynatarak lensin iki yüzünü hafifçe ovalayın. Bu süreçte tırnak kullanımından kaçınmalısınız.
Lensleri her çıkarışınızdan sonra temizlemek, üzerindeki depozit tabakasını kaldırır.
Lensi temizledikten sonra durulanana kadar üzerine solüsyon damlatın.
Lensleri her temizleyişinizden sonra durulamak, temizleme sırasında lensin üzerinden sıyrılan depozit ve toz tabakasının akıp gitmesini sağlar.
Lensleri saklama kabındaki bölümlere yerleştirin.
Lenslerin solüsyonun içine iyice batmasına özen gösterin.
Kabın kapağını iyice kapatın
Lensleri kabında en az dört saat veya bir gece boyunca bırakın.
Lensleri her çıkarışınızdan sonra dezenfekte etmek, tahrişe veya enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların yok olmasını sağlamaktadır.