Gözlük Kullanımı İle İlgili En Çok Merak Edilenler Nelerdir?
Gözlük kullanmaya başlayan kişiler de, belli bir süre sonra bazı alışkanlıklar oluşur. Gözlüğü takıp, çıkarırken, silerken, bir zemin üzerine koyarken, kordon veya zincirle boyunda asılı tutarken, baş üzerine kaldirirken, kilifina yada kılıfsız cebe çantaya yerleştirirken ortaya çıkan bazı hareketler, hep benzer biçimde düşünmeden yapılır. Bu alışkanlıkların hepsi, gözlüğün ömrünü, yapısını, ayarlarını etkiler. Eğer bu aliskanliklarin içinde yanlış bir zorlama, yanlış bir hareket varsa, gözlük zorlamanın olduğu bölgeden kırılabilir. Bu olumsuzlukları gidermek için, sırasıyla şunlara dikkat etmek gerekir.
Gözlük kullanılmadığı zamanlarda, mutlaka sert koruyucu bir kılıfta muhafaza edilmeli ve mümkün olduğunca oturulan, dayanılan üzerinde eşya bulundurulan bir zemine konulmamalıdır. Oturulan sandalye, koltuk, kanepe, yatak üzerine bırakılıp unutulan gözlükler her an bir kazaya uğrayabilir. Böyle bir alışkanlık edinilmişse hemen vazgeçilmesi gerekir.
Gözlükte Deformasyonlar Neden Zararlıdır?
Gözlükte deformasyonlar, hem estetik açıdan , hem fonksiyonları açısından hoş olmayan görüntüler ve sonuçlar doğurur.
Yüzde çarpık duran bir gözlük, bir yandan kişiyi, bir yandan da beraber olduğu insanları olumsuz biçimde etkiler. Ayrıca deforme olan gözlük, cilde pisik veya kizarıkık gibi zararlar verir .Çünkü agirliklar burun üzerine ve saplara esit dagilmaz.
Kaykılmalar veya ince, yüzeysel baskilar kulak arkasında, şakaklarda ve burun üzerinde aci ve agri verir. Gözlüğün görme fonksiyonlarini bozar, astigmatik ve prizmatik etkiler meydana getirerek bulanik görmeye, çift görmeye ve görme yorgunluğuna, dolayısıyla baş ağrısına neden olabilir.