Çocuklarda Gözlük Kullanımı
Çocuklarda Gözlük Kullanımı
Çocuklarda görme bozukluğu normal algılama, iletişim, öğrenme, sosyal etkileşim, vücut ve denge gelişiminin tüm basamaklarını olumsuz etkileyebilmektedir. Çocukların görme işlevine ayrılmış olan beyin bölgeleri doğumdan itibaren erken yaşlarda gelişimini tamamlamakta, bu nedenle görme kusurunun erken yaşta giderilmesi önem kazanmaktadır.
Okul öncesi dönemde çocukta denge sorunu bulunması, başını bir yöne doğru çevirerek veya eğerek bakıyor olması, gözünü kısması görme kusuruna işaret edebilir. Bebeğin görmesi nitelik olarak sadece göz hekimi tarafından değerlendirilebilirken, üç yaşından itibaren çocuğun görmesi nicelik olarak saptanabilir. Kreş ve anaokulu döneminde sınıf öğretmeni veya sağlık görevlileri tarafından basit testlerle görme ölçülmelidir. Evde ise sağlam gözlü ebeveyn çocuğun görmesini kendi görebildiği detaylarla kıyaslayarak kabaca fikir sahibi olabilir. Böylece çocuklarda görme bozuklukları erken teşhis edilebilmektedir. Okul öncesi çocuklarda gözlük kullanılmasının en sık nedeni görme tembelliği, hipermetropi, astigmatizma, iki göz arasında fark olması veya şaşılıktır. Okul çağında ise bu listede en sık neden miyopidir.
Çocuklarda Çerçeve Seçimi
Çocukların burun kemikleri henüz gelişimini tamamlamadığı için çerçevenin merkezi ağırlığı bir silikon destekle buruna çepeçevre yayılmalı, noktasal temasdan kaçınılmalıdır. Çerçeve pozisyonunun değişmemesi için sapları “c” şeklinde kulak arkasına dolanmalıdır. Çerçeve seçiminde göz bebeklerinin hem dikey hem de yatay eksende çerçevenin tam ortasına isabet etmesi ve çerçeve alanının çocuğun görme alanını kısıtlamaması gerekmektedir. Camlar günümüz teknolojisinde çoğunlukla organik malzemeden üretilmelidir. Optik yanılsamalardan korunmak için camın odak noktasının göz bebeğinin tam ortasına düşmesi çok önemlidir.
Etiketler: Berk Optik, Çocuk Optik
Eylül 17, 2024
Listeye dön